İtiraflarım- Lev Nikolayeviç Tolstoy


Tolstoy (1828-1910)

Tolstoy düşünür ve döneminin en önemli yazarlarından biridir. Tolstoy, kendi topluluğundaki övgülerden, pohpohlamalardan sıkılmış, hayatın gerçekte anlamını kavramak için sözde aydın kesiminden uzaklaşarak gerçeği bilimde, beşeriyette ve inançlarda arama yolculuğuna yönelmiştir.


...

Hayatın anlamını bir türlü kavramayan Tolstoy, tarımla uğraşan köylülerin çok mutlu olduğunu görmüş ve onlar gibi yaşamaya gayret etmiştir. Herkesin her şeyi kendisinin bildiğini varsayması ona büyük bir sorunun kapısında olduğunu fark ettirmiş, Hristiyanlığı sorgulamış ve Ortodoks-Katolik çatışmasının saçmalığına ve yavanlığına değinmiştir.

Yazar son olarak eserlerini ilk zamanlar ün için yazdığını itiraf etmektedir. Amaçlarını gerçekleştirdikten sonra ne yapacağını bilmemektedir. Bunu şöyle anlatır:

"Ne için?" Ya da, "köylülerin nasıl kalkınacaklarını düşünürken birdenbire kendi kendime şöyle söylerdim: "Ama bunun benim için ne önemi var ki?" Ya da çalışmalarımın bana sağlayacağı ünü düşününce kendime şöyle derdim: "Haydi bakalım, Gogol'dan ya da Puşkin'den ya da Shakespeare'den ya da Moliere'den ya da dünyadaki geri kalan bütün yazarlardan daha ünlü olacaksın! Olacaksın da ne olacak?" Ve bu sorulara hiçbir şekilde cevap bulamıyordum. 


İtiraflarım Tolstoy'un iç tenkitini yaptığı bir eserdir. Günlük niteliği taşır.

Tolstoy 82 yaşındayken, 1910 yılında, kış ortasında evini terk edip hasta düştükten sonra, Astapovo'da tren istasyonunda Zatürre'den vefat etmiştir. Polis, cenazesine katılmak isteyenlere ulaşımı sınırlandırmak için çalışmış ama binlerce köylü cenazesinde sokakları doldurmuştur.


Saygıyla...













7 comments

  1. Arkadaşlar bir de şöyle bir şey var bir göz atın isterseniz.
    Kitap hediyeli yarışma, ve hediye olarak yollayacakları kitaplar çok güzel. Özenle seçilmiş.
    http://zbam.org/kitap-hediyeli-yarisma/

    YanıtlaSil
  2. ne garip ne büyük adammış

    YanıtlaSil
  3. kitabı çok merak ettim şimdi alıp okuyacağım. Bu arada Blog keşif etkinliğinden geliyorum. Sizi takibe aldım bloğuma da bekliyorum bloğum için tık tık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, hoşgeldiniz o halde. Hemen geliyorum :)

      Sil
  4. Tolstoy'un bu kitabından da anlayacağımız üzere Tolstoy dünyanın çoğu saçmalıklarının farkında. Kitabı okurken sanki Tolstoy'la birlikte oturmuşsunuz konuşuyormuşsunuz gibi gelebilir. Eğer bir insan bir şeyler öğrenmek istiyorsa bu kitabı okumalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, çok önemli biriymiş. Gerçekten güzel bir kitaptı

      Sil

Fikirlerinizi önemsiyorum,
Lütfen benimle düşüncelerinizi paylaşın :)