Bir 'Yunus' Romanı: OD - İskender PALA

Bir 'Yunus' Romanı: OD - İskender PALA



Merhaba arkadaşlar,

Uzun zamandır elimde olan bir kitapla karşınızdayım ama elimde süründüğünden değil inanın. Bitirmek istemedim.

Bu kitabı bundan 2 sene önce elime aldım ve "Bu kitabın neresi güzel ya?" diye bir köşeye attım. Sonra kitap, kendisini okumaya davet etti beni. Davete icabet etmek gerekirdi tabii. Okumaya başladım. Şu an kitabın her köşesi çizili diyebilirim. Doyurucu bir kitap oldu, çok yol kat ettiğimi de söyleyebilirim. Ruhen kendimi çoğu kez hafiflemiş hissettim.



Yunus Emre'yi nasıl sevdim anlatamam herhalde. Kitap Molla Kasım'ın diliyle anlatılıyor. Maddeden geçip manaya dalan koca yürekli bir dervişin hikayesi diyelim.. Çok büyük zorluklarla karşılaşıyor. Ne kadar basit şeyleri dert ettiğinizi anlayacağınız bir kitap. Hem hakiki hem mecazi aşka yer veriliyor. 

Kitabın ilk sayfasında vurucu bir sözle karşılaştım önce;

"Hayatım boyunca hep çok şeye sahip olmayı değil, az şeye ihtiyaç duymayı istemişimdir."

İşte bu satırı okuduğum andan itibaren kitabın bana iyi geleceğini düşünmeye başladım. Sonrası malum. Kitabın her köşesi renkli kalemlerle çizili :) 


Beni etkileyen diğer bir hadise ise şuydu:

Molla Kasım bir göl kenarına oturuyor, Yunus Emre'nin şiirlerini ya yakıyor ya da göle atıyor -beğenmediğinden-. İşte o esnada bir şiir gözlerindeki perdeyi aralıyor:

"Ben dervişim diyene
 Bir ün edesim gelir
 Tanıyuban şimdiden
 Varıp yetesim gelir
 Sırat kıldan incedir
 Kılıçtan keskincedir
 Varıp onun üstüne
 Evler yapasım gelir

Derviş Yunus bu sözü
Eğri büğrü söyleme
Seni sigaya çeker
Bir Molla Kasım gelir"

Molla Kasım bu satırları okur okumaz kendinden geçip, çok pişman oluyor. Sonrasında uyku ile uyanıklık arasında bir nida işitiyor:

"Üzülme Molla!.. Onun şiirlerinden bini yerde mahluk içindir. Allah binini suda balıklar, binini de gökte melekler okusun istedi!"

Bu arada Yunus Emre ile Mevlana'nın tanıştığını biliyor muydunuz? Kitapta Mevlana'nın Yunus Emre için söylediği şu satırlara yer veriliyor:

"Sufilik yolunda hangi makama erişmişsem, şu Türkmen kocası Yunus'un ayak izini orada gördüm."

"Derviş Yunus artık iyice inandım ki bana yan ama tütme dediler. Sana yan ve yandır denilmiş!.. Sen bizi gizli yüzümüzden tanırsın. Başkasının gözle göremediğini sen kalp ile görürsün. Bahtın açık olsun!.."


Bu kitap için sayfalarca alıntı yazabilirim. Onu da başka bir yazıya bırakıyorum. "Ruhunuza çok iyi gelecek bir kitap" olduğu kanaatindeyim.

Puanlamam gerekirse 5 üzerinden 6 :)

Sevgilerimle...

22 comments

  1. 22 Blogger 1 hikaye etkinliğinde aynı amaçla ve eksilsek de, heyecanla sona ulaştırma mutluluğundan aşinayız.Ama iade-i ziyarete geldiğim bu gün, seni ihmal etmiş hissi beni üzdü.Telafi etmeye çalışacağım.Kitap özetleri benim en çok sevdiğim yayınlardır. Gözlerim, vertigo hastalığım nedeniyle uzun uzun okumama izin vermiyor ve ben buna çok üzülüyorum.
    Rahmetli küçük kız kardeşim Yunus Emre hayranıydı.Yanyana geldiğimizde ben isterdim ve sevinçle okurdu onun eserlerini.Ondan çok etkilenmiş, ve sayfalarca tasavvuf şiirleri yazmıştı. Saklıyoruz özenle.Bu eseri de dinlemiş olmalıyım ki tam da şu yerinde hatırladım ve yine çok ürperdim.''Üzülme Molla!..Onun şiirlerinden bini yerde mahluk içindedir.Allah binini suda balıklar ve binini de gökte melekler okusun istedi!'' Yaradılışımız ve Allah'ın insana verdiği değer, mahlukatın önemini kavramamız için bize yüklediği mesuliyetler,ve bugüne baktığımızda çok kişinin bu değerlerin farkında bile olmadıklarını görmek gerçekten çok üzücü.Emeğine sağlık canım.Ramazan günlerine en uygun kitap önerisi olmuş.Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmiş olsun Ece Abla.
      Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun İnşallah. Tasavvufu bende çok seviyorum. Aslında duyduğumuz bir çok şeyi bilmiyoruz. Buna Yunus Emre gibi Mevlana gibi büyük düşünürler de dahil. Yunus Emre'nin bu kadar yüce yaradılışlı bir derviş olduğunu bilmiyordum bu kitaptan önce. Ölümü hatırlatan ve enaniyeti bir köşeye atmamızı "Yunus Emre'nin" hayatından ders vererek bize aktaran harika bir kitaptı.

      Teşekkür ederim Ece Abla. İnşallah büyük küçük değerlerimize sahip çıkarak her zaman iyi insanlar olmaya çalışırız.
      Çünkü "Yaklaşıyor, yaklaşmakta olan"

      Sil
  2. Ben bu kitabı lisede okumuştum.Çok etkilenmiştim ;)
    :)

    YanıtlaSil
  3. İskender Pala 1979'da birlikte Yenidevir gazetesinde çalışmıştık. O bir edebiyat öğrencisiydi. Müsahhih olarak çalışırken ben de grafiker, ressam ve karikatürist olarak aynı kurumda birlikte idik. Kitaplarını ilgiyle takip ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzelmiş ya :)
      Benim İskender Pala'dan okuduğum ilk eser.
      Devamı gelecek sanıyorum ki :)

      Sil
  4. Kuklaaa :)) son zamanlarda senden yazılar gelmeye devam ediyor döndün aramıza :) İskender Pala'nın sadece bir tane kitabını okudum oda 'babilde ölüm istanbulda aşk'dı :))) Yazının sonu puanlamanı severim senin ahahah 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahaha özledim Gözde sizleri. Burası özlenmeyecek gibi değil ki zaten. Yazmak dünyanın en güzel şeyi sanıyorum ki :)
      Bende dün o kitabı bir arkadaşımdan duydum. Çok güzel dedi. Sanırım İskender Pala okumaya devam edeceğim.

      hahah o kadar çok beğendim ki, 5 üzerinden 6 vereyim dedim :)

      Sil
  5. Kitabın iyi geldiklerinden biri de benim. İskender Pala 'yı zaten severdim bir de Yunus Emre anlatılınca bir çırpıda bitirmiştim kitabı . Yazınız bana da hatırlatma oldu ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim kitabı bitirmem biraz uzun sürdü ama dediğim gibi o kadar güzeldi ki bitirmek istemedim.
      Çok şükür bana da iyi geldi :)

      Teşekkür ederim :)

      Sil
  6. Konuyla alakasız ama kalem kuklası seni mimledim.
    Gözümüzü korkutan kitaplar yazıma bakmalısın :)

    YanıtlaSil
  7. Bir kitap okumaya zaman ayıramıyorum :( ama sizler sayesinde merak ettiğim kitaplar hakkında da bilgi edinmiş oluyorum, teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bu ara bir şeyler izlemeye zaman ayıramıyorum. İnsanın öyle zamanları oluyor mutlaka. Blogun en güzel yani da ilgin olmadığı bir çok konu hakkında fikir sahibi oluyorsun :)

      Sil
  8. Kuklamu,ne zamandır aynı hissiyat içinde burun kıvırdığım bir kitaptı bu.Oysa ki yazarın Katre-i Matem isimli romanını pek beğenmiştim.Çok etkilenmiştim.Sonrasında okuduğum Şah ve Sultan beni okurken fazla yorduğu için bu kitabı da almak istemiyordum.Ama öyle bir yazmışsın ki,yazının sonlarına doğru göz yaşlarım benden bağımsız hareket eder oldular ☺️ Hemen bugün alıyorum.Öptüm güzel yüreğinden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaa Sevda Abla seni çok özledim bir bilsen :)
      Buralardan gitmek o kadar da kolay olmuyor artık :)
      Gözlerin sadece mutluyken dolsun İnşallah. Bende çok öpüyorum seni, tüm güzellikler seninle olsun :)

      Sil
  9. Aklımdan silinmeyen bir sürü vurucu sahnesi vardı kitabın.. İskender Pala'nın dilini sevdiysen artık diğer kitaplarını da beğenirsin bence.. Çünkü bir kitapla anlaşılıyor o durum bence. Katre-i Matem ve Şah&Sultan'ı okudum ben yazardan ve aynı şekilde bu ikisini de zevkle okudum. Tavsiye ederim :')

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende hangi kitabını alıp okusam diyordum. Tavsiyen çok iyi oldu. Teşekkürler Gözdecim.

      Sil
  10. Bu kitabı geçenlerde çok sevdiğim bir arkadaşım da önermişti. Ben de Okuma listesine ekledim zaten :)
    İskender Pala'nın "Babilde Ölüm İstanbulda Aşk" kitabını okumuştum. Bu zamanlarda çıkan, ülkemiz yazarlarının ""kalın"" kitaplarını genelde çok büyük bir tatminsizlikle okudum. Ama İskender Pala bana öyle hissettirmedi. Yani "od" u okuyacağım inşAllah.
    Gülücüklü Kal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hahah o çok sevdiğin arkadaşa selam olsun :)
      Benimde aklımda Babilde Ölüm İstanbul'da Aşk kitabı. İskender Pala'yı çok sevdim. Devamı gelecek İnşallah :)

      Sen en bir çok :)

      Sil
  11. İskender Palaya karşı bir önyargım vardı bu kitap sayesinde kırmıştım. Burada da görünce paylayaşım dedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım İskender Pala böyle bir etki bırakıyor. Önyargılı olan bir kısım ve gerçekten çok beğenerek okuyan diğer kısım :)

      Sil

Fikirlerinizi önemsiyorum,
Lütfen benimle düşüncelerinizi paylaşın :)