Tesettür #6 : Nihayet Tesettür

Tesettür #6 : Nihayet Tesettür



<<Önceki Yazım


Tesettür fikri aklımda adım adım oluşmaya baslamıştı. Haziran ayıydı. “Acaba bende tesettüre girebilir miyim ki?” diye düşünmeye başladım. İlk defa böyle şeyler düşünüyordum. O zamana kadar "30' lu yaşlarımda kapanırım belki" diyen benin aklına böyle bir düşünce düşüvermişti işte. “Nasıl giyinilmeli, hakiki tesettürlü insan nasıl olmalı, tesettürün ölçüsü ne olmalı?” sorularına cevap aradım önce. Bunu araştırarak başladım. Bu süreçte çok garip yazılarla karşılaştım. Tesettüre girmek isteyen insanları korkutan mı dersin, soğutan mı dersin? Her telden insan mevcuttu. Örneğin 14 yaşında tesettüre girmek isteyen küçük bir kardeşimize “Çarşafa girmeyeceksen, tesettüre hiç girme, böyleleri tesettürü lekeliyor. Hakkımı helal etmiyorum” gibi söylemler. Akıl işi olmayan sözlerdi. Ama ben bunu o hassas dönemimde üstüme alındım. Tesettür zaten zor bir iş. Bu şekilde insanları korkutmak da büyük bir günah. Bu şekilde davranarak kendinizi hakiki Müslüman mı sanıyorsunuz anlamıyorum. Köstek olmanın bir mantığı olduğunu düşünmüyorum. Sinirlendim bak yine.

Neyse.


Tesettür Hikayeleri

  Konumuza dönecek olursak “Acaba tesettüre layık bir insan mıyım?” diye 3 ay kadar düşündüm. Bu süreçte sürekli tasavvuf okuyordum. Yüreğimin tasavvufla doyduğunu hissediyordum. Bu esnada küçük bir sahil kasabasında dinledim kendimi. Bir o kadar da dinlendim. Her şeyi “Son defa” diye diye yaptım. Sahilde oturup yazı yazdım son defa, vedalaşırcasına. Yeşillikler içinde mahzun kalmış yaşlı bir kütükle dertleştim son defa. Son defa çay bahçesinde soluklandım. Son defa yüzdüm. Son defa tüm sokakları karış karış arşınladım. “Belki de seneye bambaşka olur” dedim. Ama bunu o kadar kısık sesle söyledim ki, kendim bile duymadım. 


Tesettür Hikayeleri

Zaman ilerliyordu...
Tesettüre girme düşüncemi itiraf edemiyordum kendime. Sonra Hayalhanem’in sohbetleriyle tanıdığım Lalezar'a gitme kararı aldım. Rabbimden yolunda olan insanlarla tanıştırmasını istediğimde önüme çıkan son halkaydı Lalezar.
Biraz ürkek bir vaziyette gittim. Açık bir insanın böyle bir yere gitmesi uygun mu değil mi, bana nasıl bakacaklar gibi binbir tilki dolaşıyordu aklımda. Tanıştığım kızların hepsi çok güzel kapalıydı. Bu kadar genç yaşta bu kadar güzel kapanan insanların varlığına şaşıp kalmıştım. Hakiki mutluluğu da onların yaşadığını hissediyordum. Kafamdaki soru işaretlerine tek tek çözüm buluyordum Kuran tefsiri olan Risale-i Nur sayesinde.


Tesettür Hikayeleri

Tüm hakikatler önüme çıkmıştı artık ama şeytan peşimi bırakmadı. “Kapanırsan insanlar sana nasıl bakar, tesettüre layık mısın sen, hem iş bulamazsın. Ailene karşı yükümlülüklerin var kendine gel!” gibi nefsani şeylerden bahsediyordu bana.
Bir gün yolda yürürken uzakta bir tesettürlü kız gördüm ve iç geçirdiğimi, imrendiğimi fark edince bu böyle gitmeyecek dedim içimden.
Konuyu aileme açma kararı aldım ama ailem pek sıcak bakmadı. “İki sene bekle sonra düşün” dedi, “işini yapmaya başla, belki sonra” dedi. Kan beynime sıçradı o an. Çünkü böyle bir şey beklemiyordum. Beynimde tesettür fikri dolana dolana bir hal oluyordum. Yolumu şaşırmış bir vaziyette ne istediğimi bilmeden dolanmaya başladım. Sonra iş başvurularında bulundum. İki yerle görüştüm. İlk gittiğim yer kurumsal bir firmaydı. Patronla ortak tanıdıklarımız olduğunu öğrenince, iş olur gibi oldu. Görüşme bittikten sonra kapıya yöneldim ve içimden “İnşallah Olmaz” diyerek çıktım. Bunu söylediğime çok şaşırdım. Bir an önce iş bulsam diyen ben değil miydim? Sonrasında neden böyle söylediğimi anladım. O şirkete girersem kapanamam diye işi istememiştim. Ben kesinlikle tesettüre girmek istiyor ama kendime itiraf edemiyordum. İkinci görüşmeye gittiğim yer Şişli’deydi. Firmaya varmak için tam karşıdan karşıya geçecekken son anda motosikletin hızla geldiğini kavrayıp geri adım attım. Motosikletin varlığını bir saniye sonra kavrasam belki de ezilmiş olacaktım. Şokun etkisiyle ne düşüneceğimi şaşırdığımı hatırlıyorum. 

Tesettür Hikayeleri


Ölseydim dedim. Ölseydim, Rabbim; “Ben sana hakikatleri göstermedim mi ey kulum” dese ne cevap verecektim. Bu düşüncelerle iş görüşmesi için bir toplantı odasına girdim. Patron iş için kadınların obje olarak kullanılmasının çok doğru bir şey olduğunu anlattı. Karşımda tuhaf düşüncelerini –abartmıyorum- bir saat anlattı. Bende onu bir saat boyunca dinledim. Tesettür düşüncemi hızlandıran kesinlikle bu yaşadıklarım oldu.


Yine aradan 2-3 hafta kadar geçti. “Tesettüre gireceğim ben” diye konuşuyodum kendi kendime. Kardeşim “Hadi giriyorsan gir artık” dedi. Beni bu söz kendime getirdi. Tarih 20 Eylül 2016 günlerden Salı. Okul kapalıydı ve benim okulda halletmem gereken bir kaç işim vardı. “Tamam” dedim. "Okula tesettürlü bir vaziyette gideceğim." İlk başta çok ilginç hissettim. Çıkamıyorum evden, annem “Hadi git artık” diyor. Çıkamıyorum. “Öyle kolay mı!” diyorum. “Kolay” diyor.  Çıkıyorum evden, yolda bir komşumla rastlaşıyoruz. "Güzel olmuşsun, hep böyle mi olacaksın, hiç açmayacak mısın artık başını" diyor, garipsiyorum böyle bir soruyu "Açmayı düşünmedim" diyorum. Otobüse binip yola koyuluyor, yanlışlıkla Mecidiyeköy'e geliyorum. Hala çok tedirginim. Eyüp'e gideyim diyorum. Dua edip tesettürün hakkını vermek için Rabbimden yardim istiyorum. Sonra Okula gidiyorum. Okul ıssız. Belki de okula yer altından girdiğim içindir. Biriyle karşılaşırım diye de çok korkuyorum. “Hocalarım ne diyecek acaba?” diye düşünüyorum. Beni görenler tek kelime etmiyor. Sanki yıllardır kapalıymışım gibi davranıyor. En garipsediğim şeyde bu oluyor. Bu arada işlerimi halledemiyorum, öğrenci işlerine giderken benim için çok değerli iki insanla karşılaşıyorum. Tamamıyla tevafuk. Rabbim bana o gün güzel bir hediye veriyor. Elhamdülillah. Bu kısmı anlatmayacağım. Yakında kokusu çıkacak zaten. Rabbim yakında anlatmayı nasip eder İnşallah diyorum :) O günden sonra Rabbim bana her şeyin en güzelini nasip etti. 

Korkma sevgili dost. Tesettüre girdikten sonra Rabbinin sana her şeyin hayırlısını vereceğini göreceksin. Kendini güvende hissedeceksin. Sadece 1-2 gün tuhaf hissedeceksin. Sonrasında sanki uzun zamandır tesettürlüymüşsün gibi hissedeceksin. Çünkü fıtratında var, korkma! Ve "Bende herkes gibiyim deme Sevgili dost. Herkes sana kabir kapısına kadar eşlik eder."

          Benim tesettürle ilgili hikayem bu kadardı ama yazılarıma yine devam etmeye çalışacağım İnşallah.


Sevgiyle Kalın.

24 comments

  1. Allah mübarek etsin. hak teala muinin olsun. Tesettür önce kalpte başlar ve sonra da davranışa dönüşür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Mühim olan ruhun tesettürü. Allah razı olsun Hocam. İnşallah

      Sil
  2. haydi hayırlı olsun (herhalde böyle denir) :))) sevgiyle kal

    YanıtlaSil
  3. Çok garip. Acaba her insan bu kadar benzer mi yaşıyor bu gibi süreçleri. Bir ara senin kadar yaklaştım tesettüre. Evde bulduğum her başörtüsünü kafama geçirip defalarca aynanın karşısına geçtim. Ha ama yakışıp yakışmadığına bakmak için değil, nasıl bir ben olduğuna bakmak için, nasıl hissettiğimi anlamak için. Eğer kapanacak olursam belki iş konusunda ailem biraz sorun ederdi ama daha çok memnun olurlardı. Hiçbir zaman tesettüre uzak biri de olmadım. Hep 'ileride' olacak dedim. Bir gün olacak. Geçtiğimiz yazlarda kampa gittiğimde kapalı arkadaşlarla hep bu mevzuyu konuşuyordum. Hepsine bunu nasıl yaptıklarını sordum. Genellikle ya akıllarında hep vardı ya da 'bir anda' olmuştu. Bir sabah uyandıklarında aniden tesettüre girme isteği olan ve o anda kapanan iki kız kardeşin hikâyesini dinlemiştim. Kendi kendime iyice cesaretim kırılmıştı. 'Bir anda' neden bende yapamıyordum, neden bu istek bu kadar dolu dolu gelmiyordu bana...
    Kapalı kızları görünce onlara imrenip kendi kendime utanıyordum. Şimdi de durum çok farklı değil ancak eskiye oranla daha çok kaybolmuş durumdayım bu konuda. Ne mutlu ki seninki çok güzel bir şekilde neticelenmiş. Sen elinden geleni yapmış, Allah'ta sana nasip etmiş bunu. Bu süreç boyunca yaşadıkların ben dahil eminim pek çok insanı etkilemiştir. Allah yolunu hep açık etsin inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence benzer yaşıyor olabilir. Mesela açıkken de namaz kılıyordum ama "kimse dinini yaşayan bir kadın" gözüyle bakmıyordu bana. Bu da benim işime geliyordu. Böylelikle her ortama girebiliyorum diyordum.
      Tesettüre girince "Evet, bu dinini yaşamaya çalışan müslüman bir kadın" gözüyle bakıldığını fark ettim.
      Aklımda hiç yoktu, umursamıyordum da. Hatta bu konulara senden daha uzakmışım eskiden.

      Yolunu kaybetmen bu noktada iyi. Ben yolumu kaybettiğimde bulmaya başladım çünkü. Dediğim gibi tesettürle ilgili çok düşündüm, çok araştırdım. Ama bence en kolay tesettüre girme yollarından biri namaz.
      Birde en en önemlisi ruhun tesettüre girmesi. Ruh hakikatleri öğrenip ona göre yaşamak isteyince, otomatik olarak tesettüre girme isteği oluşuyor, zamanla kuvvetleniyor.
      Mesela bu konuyla ilgili videolar izle. Ben Mehmet Yıldız'ın videolarıyla sorularıma cevap buldum. Zaten arkadaşlarıyla konuşarak anlattığı için sıkmıyor da.

      Tesettüre girmeden önce bu konuyu vicdan yapmaya da başladığım için mutsuzdum. Şimdi değilim Elhamdülillah. Sonuçta Rabbim bize bu bedeni emanet vermiş, indirdiği Kuran'da da verdiği bu emaneti nasıl kullanmamızı istediğini de bildirmiş.

      Tesettür gerçekten hiç kolay değil. Yaş ilerledikçe daha da zorlaşan bir şey. Rabbim sana da tesettür nasip eder İnşallah.

      Tesettür yazılarıma da devam edeceğim ama bu hikaye noktalandı sadece :)

      Allah'a emanet ol canım :)

      Sil
    2. Ben 8. Sınıfa giderken namaz kılmaya başladım. Ailem din konusunda hiçbir şeye zorlamadı, ablamdan özenerek ama içimde büyüttüğüm bir istekle başladım tamamen. O zamandan beri bırakmadım ama sarsıntılara uğradı yine de çok şükür bırakma noktasına hiç gelmedim. Ancak tesettür biraz daha cesaret gerektiriyordu çünkü fiziksel bir değişiklikti ve getirilerine hazır değildim. Sarsılmadan dimdik durabilmek için iyice özümsemem gerekiyordu. Gerek çevre, gerek benim cesaretsizliğim hep uzağa itti beni bu konuda. 'Bir gün' olacağını düşünmüş ama o 'bir günü' benim yaklaştırmam gerektiğini fark edememiştim. Böyle böyle kendimi uzağa ittim. Uzağa ittiğimi bile anlamadan.

      Allah ne kadar büyük ki, ummadığım bir şekilde bloğunda böyle bir yazı ile karşılaştım ama. Sanırım tesettür ile alakalı ilk yazındı, kütüphanedeydim. Tamamen boş sayılabilecek işlerle uğraşırken okuduğum yazın beni ağlatacak raddeye getirdi. Niye? Niyesi o kadar çok ki...

      Sayende hayatımı yeniden sorgulama ihtiyacı hissettim. Sanki hep bildiğim bir şeyler yüzüme yüzüme söylenmiş gibiydi. Ne mutlu ki, Rabbim seni böyle hayırlı işlere vesile ediyor.

      Tesettür hikayen bu sebeple kesinlikle yüreğime dokunan bir yazı dizisi oldu. Allah binlerce kez razı olsun, inşallah nasip olur en azından bazı şeylerin idrakına varmış oldum.

      Yazıların devamını merakla okuyacağım. Hep ama hep yazabilmen ve bizimde okuyabilmemiz dileği ile.

      Sende Allah'a emanet ol :)

      Sil
    3. Güzel dileklerin için çok teşekkür ederim Songül.
      İnşallah daha çok böyle yazılar yazabilirim.
      Bu yazı dizisine başlamadan önce "Bir kişiye dahi ulaşabilirsem ne mutlu bana" diye düşündüm.
      Bunu gerçekleştirebildiğim için ne mutlu bana. Çok şükür.
      Rabbim senin için en güzelini, en hayırlısını nasip eder İnşallah :)

      Sil
  4. Maaşallah Allah yolunuzu açık etsin doğru yolundan da ayırmasın :)

    YanıtlaSil
  5. Bir süredir bu sonu bekliyordum:) Kaleminize sağlık. Allah cümlemizi yolundan ayırmasın. Ama gerçekten de bizler bir şekilde Allah'ın bize emrettiği gibi yaşamaya başladığımızda ya da bunun için çabaladığımızda Rabbim bizlere bir kolaylık, bir güzellik veriyor. Ben de tesettüre liseye başlamadan önceki yaz girmiştim. O zaman liselere kapalı girmemize izin vermiyorlardı. Ben bu konuda tereddüt içerisindeyken aynı zamanda nakil işlerini halletmeye çalışıyorduk. Bu süreçte okula bir hafta geç başlamak zorunda kaldım ve Elhamdülillah ikinci hafta onaylanan yasa ve okul müdürümüzün de itiraz etmemesi sebebiyle mağdur olmadan okula başladım. Yani bir şekilde Allah işlerimi kolaylaştırdı. Diğer yazılarınızı da bekliyorum. Allah'a emanet olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah. Bu arada bir süredir aklımdasınız. Yeniden sizinle konuşmayı ümit diyorum.
      Sizde Allah'a emanet olun :)
      Görüşmek üzere

      Sil
    2. Duygularımız karşılıklı siz de benim. Kitabı yeni edindim, okumaya başladım bitirip öyle yazmak istedim. Görüşmek üzere..

      Sil
    3. İnşallah sıkıntılarını hafifletecek güzel cümleler çıkar karşına :)
      Tamam o halde :)
      Muhakkak yaz ki aramız açılmasın :)
      Allah'a emanet ol :)

      Sil
  6. “Çarşafa girmeyeceksen, tesettüre hiç girme, böyleleri tesettürü lekeliyor. Hakkımı helal etmiyorum”

    Sübhanallah. Kimin hakkını kime helal etmiyormuş. Bu Allah'ın emri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. İnsanların anlayamadıkları şeyde bu. Nasıl bir düşüncedir anlayamıyorum :(

      Sil
    2. Maşallah,ne güzel yazmışsınız.Bende uniye baslayinca kapanacağım Allah nasip ederse İnşallah ��

      Sil
    3. Allah nasip eder İnşallah kardeşim. Bütün güzel dileklerim seninle :)

      Sil
  7. Kukla :)
    Yine ve yeniden tebrik ederim ;)
    Bu geçilen basamaklardan sonra Rıza-ı İlahi makamına ulaşman, ulaşmamız dileği ve ümidiyle
    Gülücüklü Kal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allah razı olsun Talha'cım. Amin İnşallah :)
      Sen en bir çok...

      Sil
  8. Yaınız beni ilk örtündüğüm günlere götürdü. Benzer hisler, sorular ama galip gelen muhabbetullah çok şükür. Ben örtünmenin hiç bir şeyden mahrumiyet olmadığını helal dairesinin keyfe kafi geldiğini düşünüyorum. Hakikati de bu zaten. Allah mübarek etsin. Tüm kainatı anlamaya çalışarak kulluğunu tanımak ve O'nu bilmek muhteşem bir şey insan için. Varlık sebebimiz de bu. Çok memnun olduğum sizi tanıdığıma..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende sizi tanıdığıma çok memnun oldum.
      Üstadın da söylediği gibi Helal dairesi keyfe kafi geliyor.
      Selam ve dua ile.

      Sil
  9. Tesettürün ne kadar gerekli olduğunu öğrendikten, aydınlandıktan sonra ama iş bulamazsam gibi düşüncelere boğulman anlamsız. Aniden değişmeye karar verip, düşüncelerini tam olarak oturtmadan kapanmışsın gibi. Kul Allah'a sığındıktan sonra Allah kulunu darda bırakmaz. Umarım yanlış değerlendirmişimdir. Hayırlı olsun yinede.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selamün Aleyküm kardeşim,

      İman hakikatleri dışında hareket eden her bireyin kanser hücreleri vardır. Bu kanser hücreleri yaş ilerledikçe diğer organlara da sıçrayarak büyür. Demek ki benim kanser hücrelerim o kadar da küçük değilmiş. O yüzden bu hakikatleri öğrendikten sonra bir durma, sindirme, soluk alıp verme sürecine ihtiyacım varmış. O kanser hücrelerini parçalamam gerekiyormuş. Bunu da yapabildim Elhamdülillah.

      Size kolay gelen bir şeyi benim sindirmem gerekebilir. Bize kolay gelen bir şeyi de sizin uygulamaya geçirmeniz zor olabilir. Çünkü her insanın imtihani farklıdır.

      Bu yorum için ayrıca teşekkür ederim. Kafasında soru işareti olan birine dahi ulaşabilirsem ne mutlu bana :)

      Selam ve dua ile.

      Sil

Fikirlerinizi önemsiyorum,
Lütfen benimle düşüncelerinizi paylaşın :)