Ölmek İstemek Caiz Midir?

Ölmek İstemek Caiz Midir?



Merhaba dostlar,

İnsan bazı dönemler de o kadar mutsuz ve çaresiz olur ki yaşamak istemez. Hayatın tadı tuzu kalmaz onun için. Bunun birçok sebebi olabilir ama birkaç sebep sayacak olursak; ya yakınlarından biri gitmiş ve o eksik kalmıştır ya da başkaları hayalindeki hayatı yaşarken, onun bu hayatta istediği hiçbir şey olmamıştır. İşte o zamanlarda amiyane tabiriyle hayata: 
"Kaptan müsait bir yerde silkele be" demek ister. 



Benim de bazı dönemlerim olur böyle. Dayanacak gücüm kalmaz, dua ederim. Olmadığını görürüm. Yine ederim, yine olmaz, yine ve yine olmaz. Bu böyle sürüp gider. İşte o anlarda şeytan bir boşluğumdan içeri girerek, sarıldığım o son parça umudu elimden alıverir.

İşte o zamanların birine rast geldim ve "Allah'ım dayanacak gücüm kalmadı, ölmek istiyorum" dedim.

Sonra caiz olmadığını öğrendim. Sizinle de öğrendiğim satırları paylaşmak istedim.

"Sizden hiç kimse, maruz kaldığı bir zarar sebebiyle, ölümü temenni etmesin. Mutlaka onu yapmak mecburiyeti hissederse, bari şöyle söylesin: 'Rabbim! Hakkımda hayat hayırlı ise yaşat. Ölüm hayırlı ise canımı al.' " (Buhari, Merda, 19)


Hz. Peygamber (asm), hayatın mü'minler için ölümden hayırlı olduğunu söyler:
"Mümin kişinin ömrü, onu hayırca ziyadeleştirir.”
"Sizden kimse ölümü temenni etmesin. Muhsin (iyi amel üzere) ise hayır cihetiyle artacağı umulur. Kötü amel işliyorsa, kötülükten dönüp Allah'ın rızasını arayacağı ümid edilir."
Mamafih, iyilerin de bozulma ihtimali olsa da bunun istisna olduğu, aslolanın, Resûlullah (asm)'ın buyurduğu gibi, yaşamanın daha hayırlı olacağı belirtilmiştir. Şu halde ölüm, hayırlı amellerin, sevabın son bulmasıdır. Öyle ise ölüm temenni edilmemelidir.
Ölümü istemek niçin yasaklanmıştır?
İslam inancına göre, ecel kaderle bağlıdır, dua ve temenni ile değildir. Kişinin eceli gelince, istese de istemese de, ne uzar ne kısalır (Yunus, 10/49, Nahl, 16/61). Şu halde ölümü temenni etmek veya etmemek, ahlakî bir yöne sâhip, bir müminlik edebidir. Bu açıdan ölümü temennî etmede iki mühim ahlâkî sakınca görmek mümkündür:
1) Kadere karşı bir itiraz söz konusu olabilir.
2) Gayesi çeşitli hallerle imtihan olan hayat vazifesinden kaçmak olabilir. Bu ise meskenettir, kişiyi ruhen yıkmaktır. Kur'ân-ı Kerim, maldan, candan, meyvelerden eksiltmeler, musibetler ve korkularla imtihan edilmek üzere insanın yaratıldığını bildirmekte (Bakara, 2/155; Mülk,  67/2) bu imtihanı kazanmak için sabır tavsiye etmektedir. Resûlullah (asm) "yarın kıyametin kopacağını bilse bile bugün elindeki filizini dikmeyi" emretmektedir.


Ölüm acıdır. Hayatta olmak ahirete daha iyi hazırlanma imkan ve fırsatını verir. Bunun için ölüm arzu edilmez. İşte bundan dolayı Peygamberimiz: "Ölümü temenni etmeyin" buyurmuştur.
Şiddetli ağrılar ve sancılar içinde kıvranan bir hasta, düşkün ve bakacak kimsesi olmayan bir kişi şöyle dua edebilir:
"Allah'ım! Bana yaşamak hayırlı ise hayat ver, ölüm hayırlı ise canımı al." (Müslim, Zikr, 10) 
Can çekişmek, ruh teslim etmek, ölüm sarhoşluğu (sekeratu'l-mevt) zordur. Mümin bunu Allah'tan bilir ve sabreder. Eğer bu elem ve ızdıraba sabrederse günahları silinir, derde sabretmek günahlara keffaret olur. (Ebu Davud, Cenaiz, 1, 3) 

Selam ve dua ile...





18 comments

  1. Allah affetsin bunu bende zaman zaman yapıyorum

    YanıtlaSil
  2. Zaman zaman o kadar bunalıyoruz ki dediğiniz gibi yaşamak artık eziyet gibi geliyor; ama canın asıl sahibi biz olmadığımız için ölmeyi istemek de bizim elimizde olan bir şey değildir. Allah herkese hayırlı, sağlıklı ve güzel ömürler versin.

    Bloğunuzu yeni gördüm ve hemen takibe aldım, sizi de bloğumuzda ağırlamak isteriz :)
    http://maviveedebiyat.blogspot.com.tr/2017/11/cay-esliginde-cay-kokulu-hikayeler.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler :) Hemen gelirim :)

      Sil
  3. Adeta bugünkü hislerime cevap olarak yazılmış gibi. Bazen gerçekten yaşamak çok anlamsız geliyo ve dayanacak gücü kalmıyo insanın. Neyseki inancımız var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnancımız olmasına rağmen, böyle şeyler düşünebiliyoruz zaten. İnşallah hayata ve değerlerimize sıkı sıkıya tutunabiliriz canım :)

      Sil
  4. bence de yasak olmalı evet :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmalı tabii ama düşünüyor işte insan bazen ^^

      Sil
  5. Ölümü bolca hatırlamak ancak istememek gerekir...

    YanıtlaSil
  6. İnsan bazen bu ruh haline bürünebiliyor. önemli olan bu durumdan kendimizi sıyırıp atabilmek. ayrıca "Allah'ım! Bana yaşamak hayırlı ise hayat ver, ölüm hayırlı ise canımı al." duasını da senin sayende öğrendim eyvallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle.
      Ne mutlu bana o halde :)
      Çok teşekkür ederim :)

      Sil
  7. ALlah affetsin hepimiz yapıyoruz sanıurım bunu. fakat artık daha dikkatli olacağım. aslında lisedeyken bir hocam bu ruh halimi görüp, "aldığın her nefesin bir sebebi var, Allah bu hayatta gereksiz olduğunu düşünseydi,senin canını zaten alırdı" demişti. o gün bugündür kötü hissettiğim her an bir yerde birilerine iyi geleceğimi, şu an olmasa bile bir gün geleceğimi düşünüp kendimi teselli ediyorum, sabrediyorum :) tavsiyemdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğretmenin ne güzel söylemiş. Gaflete kapılıyorum bazen. Vasıfsız hissediyorum kendimi. Ama hepimiz değerliyiz aslında. Vesvese şeytandan işte. Umudumuzu almaya çalışıyor elimizden. Fırsat vermeyiz İnşallah :)

      Tavsiyen için teşekkür ederim canım :)

      Sil
  8. En çok da acı çektiğinde dile gelen söz dimi bu.. Genellikle karamsarlığın çöktüğü anlarda ortaya çıkan istek.. Çok güzel bir paylaşım olmuş bu ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle canım, düşünüyor insan. Bazen biraz daha ileri giderek yüksek sesle dile getiriyor.
      Teşekkür ederim :)

      Sil
  9. Eline sağlık ne hoş yazmışsın bu konular , aslında çok önemli ama bir şekilde insanlar bilmiyor maalesef :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Dediğim gibi bende yeni öğrendim :(

      Sil

Fikirlerinizi önemsiyorum,
Lütfen benimle düşüncelerinizi paylaşın :)