Tesettüre Girdikten Sonra Çevremdekilerin Tepkileri



Tesettüre Girdikten Sonra Çevremdekilerin Tepkileri


Selamün aleyküm dostlar,

Tesettüre gireli yaklaşık 2,5 yıl oldu. Bu süre zarfında nelerle ve nasıl yaklaşımlarla karşılaştığımı sizlerle paylaşmak istedim.

Biz insanoğlu sürekli birbirimizle etkileşim halinde olduğumuz için, çoğu zaman çevremizde bulunan insanların düşüncelerinden etkileniyoruz. En basit bir şeyi alırken bile çevremizden yorum yapmasını bekliyoruz.

Bu düşüncelerimiz önemli konular içinde geçerli oluyor. Mesela meslek seçimi, okul seçimi, eş seçimi ve tesettür gibi.

Tesettür konusunda insan, hem nefsini ikna etmeye  ve hem de şeytanın vesveselerine kulak asmamaya çalışır. Bu ikisi de baş edilmesi gereken çok ciddi düşmanlardır. Bir de buna çevre eklenince akıl almaz bir yere sürükleniyor olaylar. Hatta büyük imtihanlar ile karşı karşıya kalınıyor.

Tesettüre girme sürecinde çevrenizdekilere "Ne zaman tesettüre gireyim?" diye bir soru sormamanızı öneririm. Çünkü bazıları artık çok geç, bazısı çok erken diyecektir. Sizin için hazır hissettiğiniz an, tesettüre girmeniz için en uygunu olacaktır.

Bana gelecek olursak, tesettüre girdikten sonra çok ciddi bir tepkiyle karşılaşmadım açıkçası. Ama bana yaşıma göre giyinmediğimi söyleyenler oldu.  En çokta "Size Ne?" demediğime üzülüyorum. Ben onların kıyafetlerine saygı duyuyor ve bir şey demiyorsam, onlarda bana aynı tavırla gelmeli diye düşünüyorum.

Benim ilk tesettüre girdiğim zamanlar tercih ettiğim kıyafetler; elbise, tunik ve bol pantolonlardı. Biraz da koyu giyinmeye çalışıyordum. Onlara göre ise; gömlek,dar pantolon, boyundan bağlamalı bir şal ile yaşıma göre giyinebilir ve daha modern bir kimlik kazanabilirdim. Tabii bunları söylerken, "tesettür ne demek,neden tesettüre girmek önemli" bilmiyorlardı ve belki de bu sorunun cevabını hiç merak etmediler. Birde bu halleriyle akıl vermeye çalışıyorlardı. Komik değil mi?

Şimdi ise başka bir iş yerinde ve başka insanlarla çalışıyorum. Eskisinden daha bol, daha koyu elbiseler giyinmeme rağmen, biri bile çıkıp tek kelime etmiyor. Saygı duyuyorlar Elhamdülillah. İki tarafın birbirine saygı duyması ve kıyafetlerine karışmaması çok önemli diye düşünüyorum.

Ayrıca şu sıralar başındaki başörtünün altından görünen saçları, görünen bilekleri, topuklu ayakkabıları ve ağır makyajları, çok renkli ve daracık kıyafetleriyle gezinen bir kitle türedi. Bu insanların tesettürlü olduklarına inanamıyorum. İçten içe de üzüldüğümü ifade etmem gerekir. Bu konuyla ilgili yazdığım yazıyı okumak için buraya tıklayınız


Sevgilerimle...




8 comments

  1. Hayatında aldigin kararlar sana hayır getirsin inş. Özellikle konu din ise bir başkasının hiçbirşey söylemeye hakkı yoktur aslında. Ben dönem dönem farklı ülkelere taşınıyorum günümüz süslü kadınların arasında oldukça paspal görünüyorum keza sıradan bir yazmayı göğsüme saldığım için fakir bir göründüm var başkanlarının gözünde bu da aslında beni görünüşe ve sosyal statüye göre arkadaşlık kurmaya alışmış bir kesimden koruyor. Genç görünmeye çalışmanın benim dünyamda öyle çok pozitif bir karşılığı yok yaşlanmaktan ve yaşlı görünmekten çekinmiyorum. Artik dunya kuculdu evet herkes tek tip giyinmek icin ugrasiyorlar ve bu bence kisisel estetik duygusunun ölmesi gibi bir sey. Başkalarının düşüncelerinden ziyade insan kendi ic dunyasina donebilmeli. Kendi kişiliğini karakterini inançlarını oturtup ona gore seçimlerinde kararlı olmalı diye düşünüyorum. Mesela ben Gittigim her ülkeye göre giyim şeklimi degistirseydim ortada bir ben kalmazdı.... birilerinin kuklasi olmuş biri olurdum ve mutlu olmak için sürekli başkalarının beğeneceği şekle kendimi değiştirirdim. Su sıralar sonradan müslüman olmuş kişilerin yolculuklarını okuyorum. Anladım ki her yolculuk biriciktir ve birbirine benzemesi şart değildir. Siz de kendi yolculuğunuzda zihnimize prangalar takan o standart dogmalara karşı kayıtsız kalıp kendi yolunuzda devam edin. Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel yazmışsınız. Bende size katılıyorum. İnsanlar dış görünüşüme bakarak benimle ilgili yaklaşımlarını değiştirecekse o insanlar hayatımda hiç olmasın daha iyi. Günümüzde sizin gibi insanlara rastlamak pek mümkün olmuyor maalesef. Asır da başkalaşınca düşünceler tek tipleşiyor ve islam şuurunda zedelenme meydana geliyor. Böyle düşünmek ve düşünebilmek için çok çaba sarf etmiş ve çok yol kat etmişsiniz belli ki. Allah razı olsun. Rabbim size, eşinize ve oğullarınıza hayırlı bir ömür versin İnşallah. Sevgilerimle :)

      Sil
  2. Ve aleykümselam bende sonradan tesettüre girenlerdenim ve "Tesettüre girersem tam yaparım" der, süslümanları kınardım. Dediğimi de yaptım ve kapandım..
    Öz babam tarafından kınanmak şok etmişti beni, imtihan olduğunu anladım. Annem "henüz gençsin kocan başka kadınlara bakar" dedi patronum ve ortağı imalı lafları tokat gibi çarparlardı.. Hepsi imtihandı annemde tesettüre girdi ardımdan.. Çok istememe rağmen çevrem ne der diye cesaret edip tesettüre girmezken gözüm karardı, kimseye sormadan hayatımın bir gününü riske atarak tesettüre girdim. Ne kadar şükretsem azdır Allah herkese nasip etsin.. Yazınız beni eski günlere götürdü :) Sizi takibe alıyorum görüşmek üzere Allah Razı olsun sayılarımızı arttırsın inşallah..
    ♥ الله ﷻ الله ﷻ الله ﷻ الله ﷻ ♥️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin hikayesi bambaşka belli ki. Sizin hikayenizde beni çok etkiledi. Dediğiniz gibi Allah sayımızı arttırsın İnşallah Amin.

      Sil
  3. Merhaba, ve aleykümselam, hallo. Kuklamu, canım, hayırlı kızım benim. Öncelikle anladım ki evleniyorsun; Allahım hayırlı geçim versin, hayırlı kazanç versin, birlikte kocayın inşallah. Bu yazına yorum yapayım dedim çünkü benim süslüman dediklerime sen de aynı adı vermişsin, diğer yazıyı da okudum. Bu yazında gönül koyduğun hanım kızlarımız tesettürü süslümanlardan görüp, o tür kapanmayı modern kapanma sandıkları için sana yaşına göre giyinmiyorsun demişlerdir. Eğer tasavvufa ilgi duymuyorlarsa nereden bilecekler ki kapanmanın şartlarını? Gördükleri başı örtülüyü tesettürlü sandıklarından ve süslümanları da ‘ modern tesettürlü ‘ sandıklarından olmuş her şey. Allah gönüllere samimiyet versin. Kalbini tesettüre sokamayan kadın ya da erkekten kimseye hayır gelmez. Hep derim ya, önce kalbii iman lazım, şeklii imanı yapmak kolay. Kalbinde Kuran öğretilerini, Allah sevgisini ve de korkusunu layıkıyla taşımayan insan şekli ibadetini hasbel kader yerine getirip, pek çok haramı ya da mekruhu yapmaktan korkmaz hale geldi günümüzde. Allah ıslah etsin. Çok öptüm kuklamu, müstakbel eşine de selamlar 😍

    YanıtlaSil
  4. Canım ablam seni çok özledim. İyi ki geldin, samimiyetle kaleminden dökülenleri okudum ve çok mutlu oldum ayrıca sana çok katıldım. İnşallah hep buralarda olursun da görüşürüz. Canım ablam benim. Çok öpüyorum seni :) Aleykümselam söylerim ona da :) Dualarda buluşalım İnşallah

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Fikirlerinizi önemsiyorum,
Lütfen benimle düşüncelerinizi paylaşın :)