SUÇ VE CEZA KİTAP YORUMU - Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

 


Suç ve Ceza kitabını duymayanımız yoktur. Dostoyevski deyince aklımıza gelen ilk kitaplardan biridir. Gerçekten büyüleyici bir kitaptır. Okurken karakterle aynı havayı solur, aynı kafaya bürünürsünüz. Karakterin iç bunalımlarını içinizde hisseder ve kaygılanırsınız.

Dostoyevski bu kitabında konuyu çok güzel işlemiş ve toplumu çok iyi bir şekilde analiz ederek karakterlerini oluşturmuş. Yüksek zümre ve avam tabakasından insanları şeffaf bir şekilde gözlemleyebiliyorsunuz.

Ana karakter; yozlaşmış bu topluma ve insanlara baş kaldırıyor. Artık ezilen biri olmayı ve minnet altına girmeyi keskin bir şekilde reddediyor. Ezen insanlara kendi yöntemleriyle bir adalet uyguluyor. 

Konusu: Ana karakterimiz Raskolnikov bir hukuk öğrencisidir. Eğitimi için ihtiyacı olan parayı annesi ve kardeşi temin etmektedir. Ancak Raskolnikov dara düşer ve eğitimini yarıda kesmek zorunda kalır. Temel ihtiyaçlarını karşılamak içinse rehinciye eşyalarını vermekte ve karşılığında cüzi bir ücret almaktadır. Durumun adaletsizliğine kafa yorar ve çeşitli söylentilerin ve konuşmaların etkisiyle suç işlemeye çekilir. Amacı rehinciyi ortadan kaldırarak paraları alıp okumak veya rahat bir yaşam sürmek değildir. Topluma zararı olan bu şahsı ortadan kaldırarak kahraman olmak istemektedir. Çünkü onun gözüyle rehinci kadın; herkese zararı dokunan, kan emen ve ölmesi gereken biridir ancak adalet bu şekilde sağlanacaktır.

Ana karakterimizi tasvir edecek olursak; hiç kimseye boyun eğmeyen ve baş kaldıran, yüksek fikirleri olan ancak imkanları olmayan, derin, kendini arayan ve tam anlamıyla kafası karışık biridir. 

Suç ve Ceza kitabındaki karakterler çok ilgi çekicidir. Dostoyevski, toplumun tüm sınıflarını adeta kucaklamıştır. Kaliteli bir kitap olduğu aşikar ve tartışılamaz bir gerçektir. 

Kitabı büyük bir keyifle ve karakterin iç bunalımını yüreğimde hissederek okudum. Klasikler arasında devleşen bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.





0 comments

Fikirlerinizi önemsiyorum,
Lütfen benimle düşüncelerinizi paylaşın :)