Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Ahlak Ders Kitabı / AHLAK - NURETTİN TOPÇU

 

Ahlak Ders Kitabı - Nurettin Topçu

Siyer Vakfının Ahlak okumaları kapsamında belirlediği kitaplardan biri Nurettin Topçu'nun Ahlak kitabıydı. Kitabın yazılma amacı ise 1970'ler Türkiyesi'nde okullarda Ahlak derslerinde kullanılmak üzere bir ders kitabına ihtiyaç duyulmasıdır. 

Kitap; dönemin en önemli kitaplarından biridir çünkü 1970 lere kadar Ahlak üzerine yazılmış kayda değer bir kitabımız bulunmamaktadır. 

Nurettin Topçu'dan bahsedecek olursak;

Nurettin Topçu, büyük bir fikir ve mücadele adamıdır. Aynı zamanda çok iyi bir muallimdir. Çeşitli okullarda, Felsefe grubu dersleri(Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, Mantık) vermiştir. Aynı zamanda Robert Kolejinde Tarih derslerine girmiştir.

Ocak 1974' te kurulan CHP-MSP koalisyonu protokolünde ilk ve ortaöğretime Ahlak derslerinin mecburi olarak konulması kararı alınmıştır. Nurettin Topçu'ya ders kitabı yazması için bir teklif gider. Bunun üzerine Topçu; Ocak 1975 de Lise 1, Mart 1975 de Lise 2 kitabını yayınlar. Ancak ortaokullar için Ahlak kitabını hazırlarken 10 Temmuz 1975 de vefat eder.

Nurettin Topçu Ahlak kitabını yazarken yalnızca dini öğretilere değil, batılı felsefecilerin ahlakla ilgili düşüncelerine yer verir.

Ahlakın; din, ilim, sanat, hukuk gibi alanlarla ilişkisini inceler. Lise kitaplarında yer verdiği bazı felsefeciler ve yazarlar ise aşağıdaki şekildedir:

Lise 1 ;

Guyau'dan Okuma Parçası

Mevlana'dan Okuma Parçası

Ali Fuad Başgil'den Okuma Parçası

Epiktetos'dan Okuma Parçası

Pascal'dan Okuma Parçası

Dostoyevski'den Okuma Parçası

Lise 2;

Jean-Jacques Rousseau'dan Okuma Parçası

Kant'dan Okuma Parçası

Schopenhauer'dan Okuma Parçası

Nietzsche'den Okuma Parçası

Ömer Seyfettin'den Okuma Parçası


Kitap dönemi için çok önemli bir kitaptır. Ahlakı tekdüze incelememiş olması da gerçekten mühimdir. Gerçek bir ders kitabı ciddiyetiyle yazılmıştır.


Sevgilerimle!

Kuklanız.

0 comments

Fikirlerinizi önemsiyorum,
Lütfen benimle düşüncelerinizi paylaşın :)